100000 életveszélyes kémény 2010-ben!

Még mindig rengeteg az életveszélyes kémény hazánkban. A MKOI (Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete) tájékoztatóján elhangzott: nagyon fontos, hogy a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt minden kéményt ellenőrizhessenek a szakemberek.

A Magyarországon működő 4.5 millió kéményből a felmérések szerint százezer életveszélyes, félmillió pedig javításra szorul. A rossz kémény, az elégtelen szellőzés évente átlagosan 20 ember haláláért felelős, azonban a szakembereket sokszor a felszólítások ellenére sem engedik be lakásaikba a tulajdonosok.

Leikauf Tibor, a Kéményseprők Ipartestületének elnöke elmondta, ha veszélyes kéményeket találnak, azonnal intézkednek az illetékes hatóságnál, a közvetlen veszélyt okozó kéményeket vagy fűtőberendezéseket pedig csak a kijavításuk után lehet ismét használni. Kisebb probléma esetén a kéményhiba kijavítására kötelezik a tulajdonost, amit a következő tisztításkor ellenőriznek.

A régi technikával épített kémények okozta veszély mellett új veszélyforrás, hogy az új építésű, modern nyílászárókkal ellátott épületekben előfordulhat, hogy a kandalló nem kap elég levegő-utánpótlást, így a helyiségben lévő oxigént használja fel az égéshez. Hasonló helyzet alakulhat ki akkor is, amikor a dráguló gázfűtést cserépkályhával váltják ki az ingatlan-tulajdonosok. Az oxigénszegény légtér kialakulásának megelőzésére „szellőző” kémény beépítését javasolják a szakemberek, az új épületekben pedig már kötelező a tartalékkémény, amelyre szilárd tüzelésű kandallók, kazánok is ráköthetők.

Egy ellenőrzés átlagosan 1000-1500 forintba kerül, amin nem szabad spórolni, hiszen a kéményseprés kötelezően igénybe veendő közszolgáltatás. (Csak jelzem nálunk ez 920 Ft-be került… a szerk megj.) A kémény ellenőrzésének elmulasztása esetén szabálysértési bírságot is fizethet a tulajdonos, különösen kirívó esetben akár több 100.000 forintot. A szolgáltatás elmaradása közvetlen életveszélynek minősül, szabálysértést követ el és pénzbírsággal súlytható, aki a közszolgáltatást megtagadja, gátolja.

A Leier cégcsoport felmérése szerint minden tizedik kémény javításra szorulna az országban – mondta Kocsis Csaba, az Első Magyar Kéményszövetség felügyelőbizottsági tagja, aki kiemelten fontosnak tartja a megfelelő szakmai tájékoztatást. Ha valaki bizonytalan a kéménye állapotát illetően, a kemenyproblema@leier.hu internetes címen szakemberektől kérhet tanácsot – mondta. Az e-mailben ide érkező kérdéseket a területileg legközelebbi kéményseprő szakemberhez továbbítják, aki részletesen megválaszolja azokat.

Mint Kocsis Csaba elmondta, az információs vonalon az elmúlt év során számos kérdést kaptak. A tapasztalatok szerint a lakossági kérdések az évszaknak megfelelően ősszel a fűtés megkezdésekor felmerülő problémákról szólnak, télen az intenzív fűtésből és folyamatos kéményhasználatból eredő kérdésekből van a legtöbb, míg tavasszal megszaporodik azok száma, aki az iránt érdeklődnek, hogyan és milyen termékekre cserélhetik le fűtésrendszerüket és kéményüket, ha modernizálni szeretnék ezeket az eszközöket.

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termék Biztonsági Felügyelete legalább egy szén-monoxid riasztó felszerelését ajánlja minden lakásban (illetve a lakás minden szintjén), Magyarországon azonban nem elterjedtek ezek a műszerek. Hazánkban minden évben többszáz szénmonoxid-mérgezés történik és többtucatnyian halnak meg a hibás kémények miatt.

A hivatalos fűtésszezon kezdete: október 15. Ellenőriztesse kéményét, ha még nem tette meg!

forrás: világgazdaság: szazezer-eletveszelyes-kemeny

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!