Gáztüzelésű berendezések kéménye

A készülékek égéstermék-elvezetését a gyártó ajánlásai alapján kell kiépíteni. A kéményseprő-ipari közszolgáltatók kizárólag a tető héjazat fölé vezetett, jellemzően függőleges irányú égéstermék-elvezető rendszer vizsgálatát és szakvéleményezését végzik, bármilyen (nyitott, zárt) rendszer esetén.

A kéményseprő-ipari tevékenységek csoportosítása:

  • kéményterv véleményezés a kivitelezést megelőzően;
  • kivitelezés közbeni ellenőrzés;
  • kéményépítés kivitelezést követő ellenőrzés. A gáznemű tüzelőanyaggal üzemelő tüzelőberendezések égéstermékeinek elvezetésére többrétegű kéményt használnak, amelyet a kéménykürtő falától dilatációs és hővezetési szempontból különálló kéménybetéttel alakítanak ki.

A kéménybetétek anyaguk szerint lehetnek:

  • Kerámia anyagú béléscsővel ellátott kémények (például Shiedel ABSOLUT), amelyek 40 C feletti füstgáz-hőmérséklet esetén alkalmasak bármilyen tüzelőberendezés csatlakoztatására. A koromégéssel szemben, a füstgázok kondenzátumában található savaknak és a nedvesség felszívódásának ellenállnak. Előnyük továbbá, hogy tüzelőanyag- vagy tüzelőberendezés-váltás esetén a kéménybetétet nem kell kicserélni.
  • Samott béléscsővel ellátott kémények (Leier, Schiedel) szintén megfelelnek a követelményeknek. Tüzelőanyag- vagy tüzelőberendezés- váltás esetén sem kell kéménybélést cserélni.
  • Béléscsővel ellátott fémkémények, amelyeket ásványgyapot hőszigeteléssel és fémburkolattal ellátva gyártanak. Külső kéménynek alkalmasak. Élettartamuk a béléscső anyagától függ (kerámia, alumínium, rozsdamentes acél). Előnyük a kisebb tömeg, a gyors összeszerelés, és kisebb helyet foglalnak el.

Gázkészülékeknél a huzatmegszakító feletti legkisebb megengedhető , hatásos kéménymagasság 2 m akkor, ha a füstcsőbe egy könyök van, és 3 m akkor, ha két könyök van beépítve. Ezek az értékek szintenként egy bekötésre vonatkoznak. Két bekötés esetén az előbbi feltételek mellett 3, ill. 5 m a legkisebb megengedett magasság.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!