Kémény Lexikon

A ——————————————————–

Alaplemez
Az alaplemez tömör betonból készült és a kürtő alapzatául szolgál. Alakilag úgy van megoldva, hogy lehetővé tegye a kondenzvíz gyűjtőnek a kondenz elvezetővel együtt történő beépítését a kondenzvíz oldalra illetve lefelé való elvezetésére.

Alulnyomás
A füstcsőtorokban levő alul-nyomás a füstcsőtorokban levő égéstermék statikus huzata és a tüzelőberendezés csatlakozási helyén lévő atmoszferikus nyomás közötti különbség vagy az égéstermék-ventillátor által létrehozott huzat.

Atmoszférikus tüzelőberendezések kéménye
Az atmoszférikus tüzelőberendezések kéményei az égési levegőt a tüzelőberendezés a helyiségből nyeri.

B ——————————————————–

Beépített kémény
A beépített (belső) kémény olyan kémény, amely az épület belsejében van vezetve.

Béléscső
A béléscső vékony falú kéményelem, amely a többhéjú kéményben a kürtő kialakítására szolgál, hő- és dilatációs szempontból a kéményköpenytől elkülönített.

D ——————————————————–

Dilatációs szellőzőkarmantyú
A dilatációs szellőzőkarmantyú rozsdamentes acéllemezből készül. A kéménykürtő és a kéményrendszer hátsó szellőzésének dilatációját biztosítja.

E ——————————————————–

Égéstermék-csappantyú
Az égéstermék-csappantyú egy önműködő zár a füstcsőben, amely a füstjáratot zárja attól függően, hogy a tüzelőberendezés cseppfolyós vagy gáznemű fűtőanyaggal üzemel.

Égéstermék nedvességtartalma
Az égéstermék nedvességtartalma egyenlő az égéstermék víztartalmával, mint gáznemű, mint cseppfolyós (kondenzátum) fázisban. Az égéstermék fajlagos nedvességtartalma az 1 kg száraz égéstermékre eső víz tömege g-ban vagy kg-ban.

Egyhéjú kémény
Az egyhéjú kémény olyan kémény, amely kürtőjét a kéményköpeny alkotja

Egyes kéménykürtő
Az önálló (egyes) kéménykürtő olyan kürtő, amelybe egy emeletről egy vagy több tüzelőberendezés van kötve.

Egyes füstcső
Az önálló (egyes) füstcső olyan füstcsőkürtő, amelyre egy tüzelőberendezés van kötve.

Elzárható tüzelőberendezés
A elzárható tüzelőberendezés olyan tüzelőberendezés, amelynél szabályozható az égéslevegő átvezetése a tüzelőberendezés felállítási teréből. A szívott levegő mennyiségét a füstcső csatlakozásánál levő alul-nyomás befolyásolja.

Egyedi kémény
Az egyedi kémény az egymással belső összeköttetésben lévi helyiségek legfeljebb 60kW összteljesítményű tüzelőberendezéseinek kéménye.

Egyféle használatú kémény
Az egyféle használatú kémény az azonos fajtájú tüzelőanyaggal üzemeltetett kémény.

F ——————————————————–

Falazott kémény
A falazott kémény téglából, könnyűbetonból, jellemzően habarcskötéssel készített kémény.

Fedkő
A fedkő a kéményfej részét képező konstrukciós elem, amely a kéményszerkezet védelmére szolgál felülről az időjárás hatásaival és az égéstermék hatásaival szemben.

Füstjárat
A füstjárat összefoglaló elnevezés az égéstermékgáz elvezetésére a tüzelőberendezés füsttorkától a szabad levegőbe. A füstjáratot rendszerint a füstcsőkürtő, füstcsőcsatlakozás és kéménykürtő esetleg kéménytoldat alkotja.

Füstcső
A füstcső egy kürtővel ellátott szerkezet, amely az égéstermék elvezetésére szolgál a tüzelőberendezésből a füstcsatornába vagy a szabadba (kémény funkciójú füstcső).

Füstcső csatlakozás
A füstcső-csatlakozás egy nyílás a kéményköpenyen és a béléscsövön , amely a füstcsőkürtő és a kéménykürtő összekötésére szolgál.

Füsttorok
A füst- (égéstermék-) torok a tüzelőberendezés része, amely a füstcsőhöz történő csatlakoztatásra szolgál.

Füstcsatorna
A füstcsatorna vízszintes, lejtéssel falazott, szerelt nem bontható szerkezet.

G ——————————————————–

Gyámlap
A gyámlap tömör betonból készül. A kémény tető feletti tégla-körülfalazásának alapját alkotja.

H ——————————————————–

Hatásos kéménykürtő magasság
A hatásos kéménykürtő magasság a füstcső kéménykürtőbe történő bevezetésétől a torkolatig terjedő függőleges távolság. A nem hatásos kéménykürtő magasság a kéménytalptól a füstcső-csatlakozásig terjedő függőleges távolság.

Hatásos huzatmagasság
A hatásos huzatmagasság a kémény statikus huzat meghatározásakor figyelembe vehető magasság.

Hozzáépített kémény
A hozzáépített (külső) kémény olyan kémény, amely az épület külső falán van vezetve.

Huzatmegszakító
A huzatmegszakító a füstcső-csatlakozásban lévő alulnyomás csökkentésére szolgáló berendezés, amely az atmoszférikus égőfejjel ellátott, gáznemű vagy cseppfolyós fűtőanyagú tüzelőberendezések füstcsövébe szívja a levegőt. A huzatmegszakítót visszaáramlás-biztosítóval kell ellátni.

K ——————————————————–

Kémény
A kémény rendszerint egy függőleges szerkezet kürtővel, amelynek a füstcső-csatlakozástól a kémény torkolatáig terjedő része az égéstermék elvezetésére szolgál, a füstcsőcsatlakozástól a kéménytalpig terjedő rész pedig a kondenzátum vagy az égéstermék szilárd részeinek összegyűjtésére szolgál. A kémény többkürtős is lehet.

Kéménybélés
A kéménykürtőbe a korrózió elleni védelem vagy tömörség fokozása érdekében elhelyezett béléscső.

Kéményajtó / Koromzsák ajtó
A kéményajtó a kémény belső területeinek elérésére szolgáló szerkezet. Tartalmazza a külső keretet, a külső ajtót, sibral vagy samottbélési belső ajtót.

Kéménytorkolat
A kéménytorkolat az a hely, ahol az égéstermékgáz elhagyja a kéménykürtőt vagy a kéménytoldatot és a szabadba távozik.

Kéményfej
A kéményfej a kéményszerkezet legmagasabban elhelyezkedő végződése.

Kéményköpeny
A kéményköpeny a kéményszerkezet része tartó, védő és esztétikai funkcióval. Része lehet a védőtok is, esetleg a kéményelválasztó.

Kéménykürtő
A kéménykürtő a kéményszerkezetben az égéstermékgáz elvezetésére szolgál a szabad levegőbe.

Kéménytalp
A kéménytalp a kéménykürtő vagy a kéményben lévő közös gyijtő legalacsonyabban fekvő helye.

Kéménytoldat
A kéménytoldat a kéménykürtő hosszabbítására szolgáló vékonyrétegű elem, amely egyúttal növeli a kéményfej feletti hatásos kéménymagasságot.

Kiseprőnyílás
A kiseprőnyílás egy nyílás a kéményköpenyen esetleg a béléscsövön , amely a kéménykürtő kiseprésére, tisztítására és vizsgálatára szolgál a padlástérből esetleg a tetőről.

Kiszellőzőnyílás
A kiszedőnyílás a kéményköpenyen esetleg a béléscsövön található nyílás , amely a szilárd égéstermék-maradékok eltávolítására szolgál a kéménykürtő talpánál.

Kitorkollás módosító
A kitorkolás módosító feladata a csapadék kéménybe jutásának megakadályozása, szél zavaró hatásának csökkentése, füstgáz kiáramlás biztosítása.

Kondenzvízgyűjtő
A kondenzvízgyűjtő vízálló tér a kéménykürtőben, amely az égéstermék-kondenzátum összegyűjtésére szolgál.

Kondenzvíz vezeték
A kondenzvezeték a kéménykürtőre vagy füstcsőre csatlakoztatott vezeték a kondenzvíz elvezetésére.

Köpenytégla
A köpenytégla a kéményfal kialakítására szolgáló elem.

Közös füstcső
A közös füstcső olyan füstcső, amely kürtőjére több tüzelőberendezés csatlakozik.

Közös kéménykürtő
A közös kéménykürtő olyan kürtő, amelybe több mint egy emeletről több tüzelőberendezés csatlakozik.

Központi kémény
A központi kémény az építmény 60kW-nál nagyobb teljesítményű tüzelőberendezéseinek kéménye.

M ——————————————————–

Mesterséges kéményhuzat
A mesterséges kéményhuzat égéstermék-elvezető berendezés, pl. ventillátor segítségével mesterségesen kialakított hatásos kéményhuzat a füstcső csatlakozásánál.

Meidinger tárcsa
A Meidinger tárcsa rozsadamentes lemezből készül, és a kémény torkolatára szerelik. Megakadályozza a kémény beázását és elősegíti a természetes kéményhuzatot szélfúváskor

N ——————————————————–

Nedves kémény
A nedves kémény kéménykürtőjében az égéstermék rövid vagy hosszabb időre kondenzálódik.

Nedvességgel szembeni ellenálló képesség
A nedvességgel szembeni ellenálló képesség olyan tulajdonság, amely meggátolja az égéstermék nedvességtartalmának negatív hatását a kémény belső felületére és ezzel megakadályozza a kémény esetleges sérülését illetve meghibásodását.

Nyitott tüzelőberendezés
A nyitott tüzelőberendezés (a B kiviteli gáztüzelési berendezéseknél) olyan tüzelőberendezés, amelynél az égéslevegő bevezetés elzárható. Az égéslevegőt a berendezés felállítási teréből szívja, , miközben a szívott levegő mennyiségét a füstcső csatlakozásánál levő alulnyomás nem befolyásolja.

R ——————————————————–

Redukció
A redukció a kéménykürtő névleges belvilágának megváltoztatására szolgál. A béléscső fölé telepítik. A redukció lehetővé teszi az átmenetet a különböző átmérőjű béléscsövek között.

S ——————————————————–

Szárazkémény
A szárazkémény kéménykürtőjében nem következik be az égéstermékek kondenzációja. Az égéstermék- hőmérséklet a kéménykürtő felületén a torkolatban nagyobb, mint az égéstermékben lévő vízpára harmatpontja.

Szellőzőkürtő
A kémény szellőzőkürtője (hátsó szellőztetés) egy szellőztetett üreg a kéménykürtő és a kéményköpeny között, amely a kürtő és a kéményköpeny között keletkezett (diffúziós kürtőnél) diffúziós nedvességet vezeti el.

Szerelt kémény
A szerelt kémény csőelemekből készült, hőszigetelt, szerelőipari technológiával készített kémény.

T ——————————————————–

Természetes kéményhuzat
A természetes kéményhuzat a kémény szerkezeti kialakításának köszönhető hatásos kéményhuzat a füstcső csatlakozásánál.

Tisztítónyílás
A tisztítónyílás egy nyílás a füstcső- vagy kéményköpenyen és a béléscsövön, amely a füstcsőkürtő vagy a kéménykürtő vizsgálatára és tisztítására szolgál.

Többhéjú kémény
A többhéjú kémény olyan kémény, amely szerkezete a kéménykürtőt alkotó béléscsőből, szigetelőrétegből és kéményköpenyből áll.

Túlnyomásos kémény
A túlnyomásos kémény rendszerint kéménykürtővel és néha levegőkürtővel is ellátott függőleges szerkezet, amely túlnyomás alatt vezeti el az égéstermékgázt a füstcsőcsatlakozástól a kéménytorkolatig. A túlnyomásos kémény része az égéstermékből származó kondenzátum elvezetésére szolgáló berendezés is.

Tüzelőberendezés
A tüzelőberendezés olyan berendezés, amelyben a szilárd, cseppfolyós vagy gáznemű fűtőanyag égése során a vegyi energia hőenergiává alakul át.

V ——————————————————–

Vegyes használatú kémény
A vegyes használatú kémény a különbözi fajtájú tüzelőanyaggal üzemeltetett kémény.

Vizsgálónyílás
A vizsgálónyílás egy nyílás a kéményköpenyen, béléscsövön és füstcsövön, amely a kéménykürtő és a kondenzvízgyijtő vizsgálatára és az égéstermék-kondenzátum eltávolítására szolgál.

Z ——————————————————–

Zárt tüzelőberendezés
A zárt tüzelőberendezés (a C kiviteli gáztüzelési berendezéseknél) olyan tüzelőberendezés, amely égéskeringése elkülönített, azaz az égéslevegő bevezetése, az égéstér és az égéstermékgáz-elvezetés gáztömören van elválasztva a tüzelőberendezés felállítási terétől

Zárt égésterű készülékek kéménye
Ha az égési levegőt a tüzelőberendezés külön csőhálózat segítségével a külső térből nyeri. Ez a csőhálózat akár a kéménnyel is integrálható (dupla falú kémények)

Both comments and pings are currently closed.
Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!