A falazott kémény elkészítése

A kémény falazása

Első lépésben a kéménykürtő falazásához I. osztályú, kisméretű , tömör égetett mészszegény téglát használjunk. Kőből épített kéményhez a puha és félkemény homokkő , valamint a tufa is megfelel. Habarcsnak a kéményfalazathoz legalább Hf 10 jelű , különlegesen javított mészhabarcsot használjunk. Habarcskeveréskor először a mészpépet vagy a porrá oltott meszet vízzel egyenletes mésztejjé keverjük a keverőgépben, ehhez adagoljuk a homokot, majd végül a cementet. Fél téglánál kisebb darabtéglákat a füstjáratok körül nem szabad befalazni!

A kürtő függőleges és egyenes vonalvezetését falazás közben folyamatosan ellenőrizni kell. A füstjárat kialakításához falazásnál négyszög vagy kör keresztmetszetű dugófát alkalmazunk. A függőlegesre beállított dugófa körül 4-5 sort falazunk fel, majd kihúzzuk a dugót, és a járat belső felületeit telehézagoljuk, és simára dörzsöljük. A füstjáratok hézagait a falazással egyidőben javított cementhabarccsal kenjük ki. Csak homok és Cement anyagú habarcscsal nem szabad a kürtőt kikenni, mivel vízzáróvá teszi a kéménykürtő belső falát. Ennek következtében a kémény belső falán végigfolyna a füstgázokból lecsapóció kondenzvíz, és késleltetné a kémény felmelegedését. Javított, mésztartalmú habarcsot kell használni, mert ekkor a lecsapódó víz beszívódik a kürtő falába, majd a kémény felmelegedésekor elpárolog, és a meleg a füstgázokkal együtt eltávozik.

A kémény vakolása

A füstjáratot belül levakolni tilos , mert a vakolat a nagy hőmérséklettől lehullik, és elzárja a járatot. A kéménytest teljes külső felületét az épületen belül, a padlástéren is, minden estben le kell vakolni.

A kéményfej elkészítése

A kéménytestnek a tetőhéjazaton kívüli szabadtéri része a kéményfej, amely csak fagyálló téglából készülhet. Ezt általában nyersen hagyjuk, és különleges hézagolóhabarccsal  hézagoljuk vagy bedörzsöljük.

A kémény elhúzása

A füstjáratok általában függőlegesek. Ha valamely okból a függőlegestől el kell térni, a kéménykürtőt elhúzzuk. Az elhúzás hajlásszöge a függőlegeshez viszonyítva legfeljebb 30 fok lehet. A ferdén elhúzott szakaszban a járatot belül nem szabad lépcsősen falazni, hanem a téglákat a hajlásszögnek megfelelően le kell faragni vagy ferdén befalazni. Az elhúzások rontják a huzat erősségét, ezért ezeket lehetőleg kerülni kell, vagy minél rövidebb szakaszra korlátozni.

A jó kémény ismérvei

A kéménykürtő megfelelő , ha a kémény füstjáratának belső felülete sima, falazatának hézagai tömörek, és a füstgáz vegyi hatásaival szemben ellenálló. Mészkővel kéményt építeni szigorúan tilos, mivel a szénsav megtámadja a mészkövet, valamint a mész a hő hatására duzzad, ezért szétmállhat. A kéménypillér vagy faltest és azokban a kéménykürtő alakja, mérete a tégla vagy falazókő kötésszabályai alapján készítehető .

A falazott kémény méretei

A legkisebb kéménykürtő 14 x 14 cm keresztmetszetű . Az egykürtős, 14 x 14 cm-es füstjárató, önálló kéménypillér csak egész téglákból készülhet. A két- vagy többkürtős kéménypillér téglakötése háromnegyedes és egész téglákból, váltott sorú kötéssel oldható meg. Kétsorú kötés nem ajánlható, mert sok a féltégla benne. Béléscső alkalmazása esetén 120 mm belső átmérő is megfelel.

További fontos ismeretek kémények építésénél

A kürtőt körülvevő legkisebb falvastagság 12 cm, amelyet véséssel, fúrással, horonyképzéssel stb. gyengíteni nem szabad. A nem kéménykürtők  mint a  szellőzőkürtők és a kéménykürtők között legalább 25 cm távolságot kell hagyni. Külső falban lévő kéménykürtőt a kültéri oldal felől legalább 25, de Inkább 38 cm vastag téglafalnak kell határolnia. A 25 cm-es falvastagságú külső kémény kültéri oldalát hőszigetelni kell.

Az önálló kéménypillért megfelelő teherbírású kiváltásra (födém, gerenda) állítani vagy pedig alapozni kell. A kémény alapját a teherhordó szerkezetek alapjával lehető leg össze kell építeni, hogy a süllyedésük azonos mértékű legyen. A kéménypillérek kürtőrészének a padlóvonalnál 40 cm magasságnál kell kezdődnie. A kéményfalazat külső síkjai és bármely fa alkatrész között pedig a tűzbiztonság miatt legalább 12 cm széles levegőhézagot kell hagyni. A kéményfejet, hogy az átázást és szétfagyást megelőzzük, beton vagy műkő fedkővel zárjuk le. Ez egy általában 10 cm vastag vasbeton lemez, amelynek felső felületét szélei felé lejtéssel képezzük ki úgy, hogy a víz lecsorogjon róla. A fedkő 3-5 cm-rel nyúljon túl a kéményfej síkjain, alsó peremein pedig vízorrot kell kialakítani, hogy a lecsorgó víz ne folyjon rá a kéményre.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!