Kémények a kandallókhoz

Kandalókhoz legalább 20 x 20 cm névleges méretű kisméretű tömör téglából falazott kürtő , vagy 200 mm méretű saválló acél, ill. samott béléscső-rendszerrel szerelt kürtőt kell építeni. Tilos a kémény keresztmetszetét az áramlás irányában leszűkíteni!

A kandalló akkor működik hibátlanul és biztonságosan, ha a levegőellátás megfelelően meg van oldva. Az újabban alkalmazott zárt kandallók esetében valamivel egyszerűbb a helyzet, míg a nyitott kandallók rendkívül érzékenyek a levegőellátásra és a szükséges kéménykeresztmetszet meglétére is. Kapható olyan, a kémény tetején elhelyezhető ventilátor, amely a kisebb keresztmetszeten át is biztonságosan vezeti a szabadba az égésterméket. Még ilyen mesterséges égéstermék-elvezetés esetén sem használhatók azonban a fokozott levegőzárású ajtók és ablakok.

Nyílt tűzterű kandallók esetén célszerű és gazdaságos az a megoldás, amikor a levegőt külön kiépített csatornán keresztül pótolják. A csatornát mindenkor a szabadból indítják, és külső végét a csapadékvíz és a rovarok ellen védőtetővel, ill. hálóval látják el. Ez a csatorna a levegőt közvetlenül a tűztérhez és tűztérnyíláshoz juttatja a falszerkezetben, a padozat alatt vagy a födémszerkezeten keresztül, így a huzat elkerülhető .

A levegővezeték torkolatát a tűztér nyílásánál úgy kell kialakítani, hogy az odavezetett levegő közvetlenül a tűztérnyílásba kerüljön. A levegővezetékbe tökéletesen záró berendezést kell beépíteni, amelynek elvi működése azonos a füstelzáró, -szabályozó berendezésével. A szerkezetet könnyen kezelhető karral kell ellátni, jól látható

nyitási vagy zárási jelzéssel.Ez a berendezés természetes és ventilátoros üzem esetében alkalmas arra, hogy a nyári időszakban klímaberendezésként működjön akár.

A levegőcsatorna keresztmetszete nyitott tűztér esetén legalább a szükséges kéménykeresztmetszet fele legyen, zárt tűztér esetén ennek 2/3-a is elegendő . A levegőcsatornát az épület fűtött helyiségeinek szerkezetében hőszigeteléssel kell ellátni. A levegőcsatorna külső vége ne legyen a széliránnyal párhuzamos épületoldalon, mert szeles időben az erős szívóhatás miatt visszafelé működne a rendszer.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!