Kémény szerkezeti hibák

Hazánkban nagyon sok a rossz kémény, mivel évtizedeken át nemigen foglalkoztak a karbantartásukkal felújításukkal, valamint a korszerű gáztüzelés elterjedésével nem járt együtt a kémények korszerűsítése. A gáz  égéstermékének lényegesen kisebb kilépő hőmérséklete és nagyobb vízgőztartalma okozta a kémények intenzív állagromlását. A savas kondenzátum kioldja a téglakémény fugáiból a kötőanyagot, ezáltal a téglák bedő lhetnek, megnehezítve, megakadályozva az égéstermék távozását.

Ha családtagjainkat gyakran rejtélyes fejfájás gyötri, azonnal hívjunk kéményseprőt, vagy ellenőrizzük az áramlásbiztosítánál egy vékony papírdarabbal, égő gyertyával az áramlás irányát, és ha ez nem a kémény felé mutat, hívjunk szakembert. Az égéstermék visszaáramlása kimutatható az áramlásbiztosító rácsához tett tükörrel is, ugyanis az égéstermék vízgőztartalma a tükör felületén lecsapódhat.

Tudni kell, hogy nyáron, mivel kisebb a hőmérséklet-különbség, kisebb a huzat is, tehát ez a veszélyesebb állapot. Szerencsére általában nyitva vannak az ablakok, ezért kevesebb a baleset. Az ellenőrzéseket ilyenkor is célszerű elvégezni, mert a nyár, a koraősz a felújítás, a karbantartás ideális ideje is.

A kéményszerkezetek hibái adódhatnak

  • a füstgázok és az időjárás okozta károsodásokból,
  • a megfelelő karbantartás hiányábál,
  • a rosszul megválasztott szerelési technológiából,
  • a felelőtlen tervezésből és kivitelezésből.

A beépítésre kerülő kémény-béléscsövekről, előre gyártott kéményekről mindig írásos nyilatkozatot kell kérni a gyártótál, hogy a termék gyártásához szükséges anyagok megfelelnek az előírásoknak. Új kéményszerkezetet nem lehet üzembe helyezni a szabványok által előírt azonosító címke nélkül. Gázüzemű és olajtüzelésű tüzelő berendezések bekötését egyrétegű kéménybe az MSZ szabványok nem engedélyezik.

Az ilyen tüzelőberendezések füstgázai 10 %-ban vízgőzt tartalmaznak. Amikor ezek a füstgázok a kéménykürtő hideg falával érintkeznek, lecsapódik a közben kémiai folyamatokon átmenő kénsavas és szénsavas kondenzvíz, és megtámadja a kéményfedkövet és az egyrétegű kéménytest kötőhabarcsát, és a kémény fokozatosan szétesik. A hiba csak az egyrétegű kémények kibélelésével szüntethető meg. Alumíniumcsővel bélelni nem szabad!

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!