Ismét kötelező felülvizsgálat a gázkészülékeknél

Újra kötelező lesz ötévente átvizsgáltatni a gázkészülékeket: a rendelet a magyar közlönyben jelent meg, ám szankciót nem tartalmaz arra az esetre, ha valaki ezt elmulasztja.

A Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet szerint a meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket legkésőbb 2016 végéig át kell vizsgálnia szakembernek, azután pedig ötévente, a vezetékeknél pedig tízévente írják elő a vizsgálatot. Az 1981-nél régebben működő készülékeket már legkésőbb jövő év végéig kell megnézetni, az 1993 előttieket 2014 végéig, a 2003 előttieket 2015 végéig, az ennél fiatalabb készülékek esetében áll a már említett 2016 végi határidő. (A rendelet melléklete szerint legalább gázvezeték- és gázkészülék-szerelő mestervizsga, és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítés szükséges a vizsgálathoz.)

A legnagyobb gond mindezzel az, hogy a rendelet nem tartalmaz szankciókat arra, aki mindennek nem tesz eleget. A Kémény Zrt. vezérigazgatója, Németh Sándor szerint az új kéményseprő törvény már előírja, hogy a kéményseprők ellenőrizhetik majd az átvizsgálási dokumentum meglétét. Mint megtudtuk, jelenleg zajlik az ezzel kapcsolatos, jövő januártól érvényes végrehajtási rendelet kidolgozása, Németh szerint annak lenne értelme, ha komoly szankciókat lehetne meghozni. A Kémény Zrt. saját elhatározásból egyébként két éve elkezdte vezetni a nyilvántartást a lakások gázkészülékeinek életkoráról.

A teljes cikk itt olvashat
2012. július. 28. szombat | Szerző: Házi Péter, Fejér Megyei Hírlap

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!