Kémények dalmáciában

Már nem először jártam Dalmáciában, a Horvátország déli részén fekvő kis halászfaluban Okrug Donjiban. Okrug Donji a Trogír városa melletti Okrug szigeten fekszik. Klímáját ez erősen meg is határozza, hiszen nem a szárazföldi part része, hanem az adriai tenger veszi körül. Nyáron meleg van és télen…. sincs hideg. A fűtési szezonról elbeszélgetve a helyiekkel, arra panaszkodtak, hogy télen van bizony 2-3 nap amikor éjszaka fagypont alá süllyed a hőmérséklet és ilyenkor a legnagyobb fájdalmukra be be kell gyújtani a kandallóba.

Kémények Adrián

A fűtés mi mással is történhetne mint fával, a gázfűtés itt egyáltalán nem elterjedt (mondom egy kis falucskáról van szó). Kémény a legtöbb házon megtalálható, de mivel igen ritkán használják, fontos funciókkal látták el: ez tartja az antennákat és a parabolákat, no meg a riasztót és egyéb csecsebecséket. Természetesen a kéményekbe / kéményekre telepített eszközökön nyoma sem volt a koromnak, ami vélhetően nem a modern fűtési rendszernek köszönhető, hanem annak hogy egyszerűen nem gyújtottak még be alatta… (azt a szót hogy fűtésszámla nem tudták értelmezni és nagyon furcsán néztek rám amikor próbáltam elmagyarázni)

Kémények Adrián

Mondjuk sikerült egyetlen házat lencsevégre kapnom ahol öt (5!) kémény is volt, természetesen minden szobát egyedi fűtéssel látott el egy nagyon gazdag helyi ember 🙂 De hát ez olyannyira nem jellemző erre a vidékre, hogy még hasonlót sem láttam a környéken.

Szóval sok házon nincs kémény, vagy nincs olyan kémény amit használnának is,  és egy két alkalommal találkoztam olyan épülettel, amelyik több kéménykürtővel volt felszerelve.

A kémények vagy téglából épített kémények legtöbbször cserépfedéssel, vagy találkoztam egy betonból készült elemes rendszerrel, ami valószínűleg, valamilyen zsalukőhöz hasonlatos köpennyel rendelkezik és a fedése is egy betonelem.

Szintén érdekes, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja őket a hasznos meleg épületben tartása, igy sokszor a kéménykürtő a házon kívül fut fel a tetőig…. Ezen a képen éppen ez a betonköpenyes vakolt kémény látható, az “egyen” betonfedkővel.

De ne gondoljuk hogy egyáltalán nincs kémény Dalmáciában, nagyon is van! Csak hát ezek a kémények nem a házakon vannak, hanem a kert végében / a házhoz hozzáépített kerti sütő részei. Ezek a kémények viszont elég sokfélék, és találni köztük nagyon szép darabokat.

Ezek igen szép téglából épített kémények, kívülről vakolva, a kéményfedés, pedig igazából kéménytető, egy izléses kis felépítmény a kéméyn tetején, általában a tetőről megmaradt cserepekkel fedve. Ennek számtalan formáját láttam (A Dalmáciai kémény képgalériában meg is tekinthetők).

Nagyon izléses kémény megoldások találhatók ezeken a kerti sütőkön és látható hogy a felső huzatolásra is figyelmet szentelnek.

Remélem tetszettek Dalmácia kéményei ….

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!