Az előregyártott kéményrendszerek

Az előre gyártott, korszerű kémények tökéletesen megfelelnek tüzelőanyag-váltás esetén, minden típusú fűtési rendszernek legyen az akár földgáz, fűtőolaj, szén, fa vagy pellet. Az ilyen típusú előregyártott kéményrendszerekbe beköthetők kondenzációs gázkazánok, kis füstgáz-hőmérsékletű olajkazánok, szilárd tüzelésű fűtőberendezések is. Az előre gyártott kéményrendszerek garantálják a fűtőanyag energiájának optimális kihasználását, hiszen a legmodernebb technológiákat alkalmazzák.

Az előre gyártott kéményelemek (Leier, Schiedel) köpenytéglából, hajlított ásványi szál hőszigetelő betétből és samott vagy kerámia béléscsőből állnak. A tisztítóajtók, füstelvezető csövek csatlakozásainak kialakításához külön köpenytéglát és csatlakozótoldattal ellátott béléscsöveket gyártanak, egyéb tartozékokkal.

Az előregyártott kéményrendszerek építésének menete

A kémény építését a megfelelő szilárdságú és vízszigeteléssel ellátott alapra helyezett köpenytéglával köpenytéglával kezdjük, amelynek üregét félig kitöltjük földnedves betonnal, erre helyezzük az ásványgyapot lapot, majd a kerámia béléscsövet. Ez a rétegrend teszi lehetővé a külső és belső csatlakozások hőtágulás okozta eltolódását, ill. a fokozott tömörséget is.

A köpenytéglákat habarccsal kell egymáshoz építeni. A habarcs cement-mész-homok térfogataránya 1 : 2 8. Az elemek közötti habarcs vastagsága legfeljebb 12 mm lehet. A béléscsöveket speciális hőálló ragasztóval rögzítjük egymáshoz, amelyek természetesen a rendszer tartozékai. Azoknál a köpenytéglatípusoknál (Schiedel UNI), ahol szellőzőkürtő is van az kéményelemekben (kiszellőztetni kívánt helyiségeknél), a szellőzőlevegő bevezetőnyílását az alkalmazni kívánt rács méretének megfelelően kell kialakítani, és vizsgálóajtát kell beépíteni a kéményajtó mellé.

Ügyelni kell arra, hogy a szellőzőcsatornákba és a sarokfuratokba ne kerüljön habarcs a köpenyek összeállításánál. A kerámia béléstestek összeragaztásához használt ragasztókittel ±5 C levegő-hőmérséklet felett lehet csak dolgozni. Ragasztás előtt a csővégeket szükséges portalanítani és előnedvesíteni. A kémény tető alatti és/vagy feletti, szabadon álló részének statikai megerősítéséhez külön merevítőkészlet rendelhető, melyet a kéménnyel egy időben kell beépíteni.

A legújabb technológiai kihívásokhoz igazított Schiedel ABSQLUT rendszer, amelybe turbós gáztüzelésű kazán is beköthető , ill. a Schiedel UNI PLUS kéményrendszer, az előre összeszerelt kéményláb, a többfunkciós hőszigeteléssel összeépített köpenytégla és az 1,33 m hosszú kerámia béléscső lehetővé teszi a gyorsabb kivitelezést. Előre gyártott kéményrendszerek közül még a Schiedel SR, vagy a LEIER LK kémény használata javasolt. Ezeket a kéményrendszereket kizárólag a gyártó által kibocsátott építési utasítások alapján lehet megépíteni.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!