A kisméretű téglából készített kémények átvétele

Szigorodik az egyedileg kisméretű téglából készített kémények átvétele
2009. január 1. ( forrás: www.kemenyzrt.hu)

2009. január 1-től szigorodik az egyedileg kisméretű téglából készített kémények átvétele. A falazott kisméretű tömör téglából rakott kémények nincs az alkalmasságát igazoló MSZ EN 1443 szabványnak megfelelő engedélye. Ezen kémények a fenti szabvány többféle követelményinek sem felelnek meg, úgy mint:

  • Hőállóképesség
  • Koromégéssel szembeni ellenállás
  • Tűzállóság
  • Gáztömörség
  • Vízgőzzel és kondenzátummal szembeni ellenálló képesség
  • Korrózióállóság

Ezen felül Magyarországon forgalmazott téglák Alkalmazás Technológiai Engedélyében egyértelműen jelölik, hogy az égéstermékkel a tégla közvetlenül nem érintkezhet, csak arra alkalmas koracél, saválló béléstesttel.

A falazott /vakolt/ téglakémények saválló béléscső+szigetelés nélkül alkalmatlanok égéstermék elvezetésre. Ezen kéményeket még tartalékkéménynek /pótkéménynek/ sem engedélyezhetik kéményvizsgálóink.

Az első kéményátvételkor /használatbavételkor/ kötelező bemutatni az engedélyezett építési tervekhez a Kémény Zrt. által kiadott Terv felülvizsgálati jegyzőkönyvet.

A kisméretű téglából épített kémény csak akkor tervezhető és építhető, ha haszon béléscsővel megtörténik kibélelése, és az megfelel a fent említett szabvány követelményeinek.  A saválló koracél bélésanyagnak minimum 0,8 mm falvastagságúnak kell lennie. A beépített bélésanyagról, idomokról, ajtókról, szigetelésről minden esetben kérik szakembereink a gyártó által kiállított Megfelelőségi Nyilatkozat, vagy műbizonylat, Minőségi Tanúsítványt egy példányát, valamint a kémény kivitelezője által kitöltött Kivitelezői nyilatkozatot.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!