A kémény felújítása utólagos kéménybéleléssel

A meglévő egyrétegű falazott kéményeknél béléscső utólagos beszerelésével elérhető , hogy gáz-, ill. olajtüzelésű  tüzelő berendezéseket használjunk. A béléscsövezéssel csökken a kürtő átmérője, így a béléscsövezés előfeltétele, hogy a meglévő méménykürtő megfelelő  keresztmetszetű legyen. A béléscső nem szűkíthető valamint függőleges és egyenes legyen.

A béléscsövezés megkezdése előtt ellenőrízni kell a kéményjárat falának állapotát, az esetleges sérüléseket pedig ki kell javítani. Meg kell győződni arról is, hogy nincs-e bekötve a kéménykürtőbe más tüzelő berendezés. A kémények bélelése után vagy gázkészülék cseréje előtt a kéményseprői szakvélemény   beszerzése kötelező. A beszerelésre kerülő
béléscsövekről feltétlenül kérjünk minőségi tanúsítványt.

A béléscsövezés történhet:

  • Merev falú béléscsővel, amelyet egyenes (kürtőelhúzás nélküli) kéményjáratnál alkalmaznak, mivel akár kisebb elhajlás is komoly nehézséget okozhat a béléscsövek elhelyezésénél. Az anyaga lehet alumínium, ill. rozsdamentes acél.

    Az alumínium merevfalú béléscsövek csak gázüzemű tüzelőberendezéseknél alkalmazhatók. Ezek a béléscsövek tiszta minőségű és legalább 0,63 mm vastag alumíniumlemezből készülnek. Csökkent élettartammal kell számolni alkalmazásuknál. A kéményeket a kéményfejtől kiindulva béléscsövezik. Az általában 1 m hoszszú csöveket előre összeállítják, és kötéllel engedik le a kéménykürtőbe. Az összes csatlakozási helyet hőálló sziloplaszttal ragasztják össze, amely egyben a tömítés is.  A kémény kitorkollásánál a kéményfedlap és a béléscső közötti rést bádogból készült burkolólemezzel fedik le úgy, hogy a béléscső a kéménykürtőben tágulni tudjon. A tisztítónyílásokat fémanyagú ajtóval kell ellátni. A kémény hőszigeteléséhez a kéménykürtő belső falát és a béléscső közötti rést hőszigetelő anyaggal töltik ki.

    Rozsdamentes acélból készült béléscsöveket gyakrabban használnak, mert hosszabb az élettartamuk,  mint az alumínium merevcsöveknek. A rozsdamentes acélból készült béléscsövek használata  gáz- és olajtüzelésű tüzelőberendezéseknél ajánlatos. Szilárdtüzelésű tüzelőberendezések füstgáz-elvezetésére is alkalmazhatók, de ebben az esetben a béléscsövek élettartama rövidebb lesz.A béléscsövek hossza általában 1 m. A rozsdamentes acél béléscsövezés kivitelezése hasonló, mint az alumíniumból szerelteké.

    Kerámia béléscsövezést leginkább a szilárd tüzelésű berendezések égéstermékelvezetésénél alkalmaznak. Az 1,33 m hosszú béléscsöveknek köszönhetően gyorsan összeszerelhetők. A béléscsöveket előzetesen megfelelő méretűre csatlakoztatják egymáshoz a bekötőidomok helyének figyelembevételével, majd csörlővel lassan leengedik. A kéményidomokat a kéményfal bontásakor keletkezett nyíláson keresztül építik be.

  • Flexibilis béléscsöveket leginkább az elhúzott füstjáratú kéményeknél alkalmazzák. Alumíniumlemezből készült flexibilis béléscső gázüzemű tüzelőberendezések égéstermékeinek elvezetésére már nem használható. A csöveket 100, 110, 130, 140, 150, 160 stb. mm névleges átmérővel és maximálisan 12 m szálhosszúságban gyártják. A béléscsövekbe és a nyílásokba kerülő idomok beszerelése megegyezik a merev falú béléscsövekével. A béléscsöveket toldóidomokkal  csatlakoztatják egymáshoz hőálló sziaplaszttal összeragasztva, amely egyben a tömítés is.
  • FuranFlex kéménybélelési módszert elsősorban a nem szabályosan falazott kéménykürtő khöz alkalmaznak. A kéménybélelésnél először a kéménykürtőt koromtalanítani kell, majd ha szükséges, drótkefével jól kitisztítani. Elengedhetetlen a kéménykürtő belső felületének előkészítése. Ez jelentheti a szükséges méretre tágítást és a belógó téglák, habarcsdarabok eltávolítását. Az üvegszállal erősített anyagból készült műgyanta lágytömlőt a kémény teljes  hosszára előre elkészítik, majd behúzzák a kéménykürtő be. A tömlő felfújása után felveszi a kémény alakját, függetlenül annak méretétő l, esetleges deformálódásaitól, majd a gőzkezelés hatására rövid időn belül megszilárdul. A füstgáz a csatlakozó acélidomokba ilyenkor oldhatatlanul beledagad és ragad a kéménycső . A FuranFlex tömlő tehát bármilyen geometriájú kéménybe beépíthető maximális keresztmetszet-kihasználással, ezzel lehetővé válik az optimális teljesítményű kazán alkalmazása.

Subscribe to RSS Feed Kövess a Twitteren!